Så som jag ser det... | Ida Lundblad

Ida Lundblad

Annons

Så som jag ser det…

Tror att det finns folk som hoppats att jag skulle hålla käft om detta, men det är inte mitt problem längre. Det här är min version av vad som hänt, och jag vill att folk ska förstå varför jag är förbannad. Varning för ett långt inlägg.

img_4747_0

OS-kvaluttagningen för Sveriges amatördamer tillkännagavs för några dagar sedan, genom att skriva ut det på hemsidan. Inga telefonsamtal, ingenting till mig iaf. Jag står som reserv i 60 kg. 3 SM-guld i klassen, rankad 23a i världen och både EM och ES deltagande är jag nu reserv. Och det kan man väl få acceptera om man är i en idrott där det finns tuff nationell konkurrens och jag är inte den enda som vill till OS i Rio. MEN. Svenska Boxningsförbundet och Sveriges Olympiska Kommitté har mer än en sak att förklara.

Allt började väl våren 2014. Först nekades jag EM-deltagande i Rumänien i 60 kg, och de hade inte officiellt planerat att skicka någon annan i klassen. Efter ett jädra tjat, ett SM-guld och pris för bästa dam på SM så fick jag följa med, om min klubb betalade sammanlagt 18 000 kr för EM + förläger. Jag åkte dit tog en kvalplats till ES – Europeiska Spelen (med en väldigt trumpen reaktion från headcoach, kan jag tillägga).

Under sommaren fick jag reda på att svenska ettan i 64 kg skulle gå ned till 60 kg. Efter detta fick jag ingen som helst information, även fast jag frågade Headcoachen, om hur VM-uttagningarna skulle se ut, då VM gick i november. Vips, så skickades den andra tjejen till en uttagsturnering i Turkiet. Hur kan man göra en uttagning om bara en av boxarna får va med på uttagningen?? Det “ryktades” väldigt mycket om att jag inte skulle få åka på VM, och min coach frågade rakt ut, och fick till svar att uttagningen inte var gjord än (trots att den andra tjejens tränare sa att hon var klar, och skulle på VM-läger och hej o hå). Till saken hör att vi aldrig har mötts i amatörmatch, och jag fortfarande stod rankad etta efter hon började tävla i klassen.

På ett läger i september så tillkännager damernas Headcoach att VM-uttagningen är gjord, och de valde att skicka tvåorna i både 60 och 75 kg. “Alla som är aktuella för OS-kval ska få samma chans att komma ut på tävlingar, så ni får dela på dem”. Kan väl låta sunt, men satsningen hade varit igång tre år då, så varför kom de på det då? Gällde samma regler under våren när de ville neka mig att åka på EM? Dessutom fick jag betala och hon fick åka gratis. Varför fick hon åka på EM i 64, sen VM i 60 kg, när jag inte fick åka på VM i 64 kg? (att säga att det var pga att jag fick åka till ES är skitsnack, Sverige fick även plats i 64 kg väldigt tidigt som det var tänkt hon skulle ha) Sen är det jävligt sjukt att de berättar för tränare som inte är inblandade hur uttagningen ser ut, medan de bara nekar när jag frågar. Det är ju ändå mig det berör, så varför hade jag inte rätt att veta?

I början av 2015 fick jag order om att flytta till Göteborg av SOK (de sa att jag fick välja, men hade jag sagt nej kunde jag lika gärna sluta boxas för då hade jag aldrig kunnat få stöd i framtiden). Så jag gjorde det. Jag fick ett stipendium av SOK (som det tog dem månader att betala ut) för att jag skulle kunna betala hyran (trots att pengarna kom när jag bott där ett par månader), och så som de sa först kunde jag få fullt stöd om jag presterade på ES. Våren var väldigt tuff, både flyttat hemifrån till en ny stad, och många tuffa 2-1 förluster som sved rejält. Men jag körde på. Fick klartecken att jag skulle få åka till ES i april/maj, och i början av maj vann jag mitt tredje SM-guld (slog både den tjejen som nu får OS-kvala, och den tjejen som åkte i 60 kg på VM – vi var tre med i Team Rio i 60 kg).

I juni åkte vi till Baku på Europeiska spelen och det blev en femteplats i tävlingen, efter förlust mot världsmästaren i kvarten. Efter ES fick jag veta att samma stöd som jag fick första halvåret av SOK skulle fortsätta (jag var tydligen aldrig aktuell för fullt stöd, även om jag hade vunnit tävlingen) + att de skulle bidra med pengar till tävlingar under hösten. Det tog väldigt hårt på mig. Jag levde i min bubbla att allt jag gjorde i Göteborg var för att jag skulle kunna komma med i SOKs Topp- och Talangprogram, så som SBF sagt att jag skulle om jag gjorde bra ifrån mig på ES. Jag fick va glad för det jag fick tänkte jag, fast jag var helt jävla förbannad för nu fattade jag att jag på allvar var körd mot Rio.

SBF är ett fattigt förbund. Hälften av tävlingarna i landslagets regi är finansierade av klubbarna själva. Du kan med andra ord få representera Sverige på ett VM bara du skrapar fram pengar nog att betala dina egna flygbiljetter. Grejen med Topp- och talang är att de betalar för många av de aktiviteter som deras aktiva åker på. Hur ska jag kunna konkurrera med någon som får all förberedelse inför kvalet betalt, när förbundet själva inte har några pengar? Det stödet till träningsläger och tävlingar som jag fick är inte i närheten av vad en T&T aktiv får (saknar fortfarande 1/3-del av pengarna från stipendiet, trots att jag blev lovad dem i juni).

Min klubbtränare har blivit nekad att åka på flera tävlingar, trots att de lovat honom att få följa med flera gånger. På ett väldigt fult sett dessutom – han har bara inte funnits med när de skickat flygbiljetterna till oss en gång. Inför ES hävdade rikstränaren att min tränare inte fick följa med för att han inte skickade in ett foto på sig själv i tid till förbundet. SOK sa att de inte ens fått hans foto av SBF. Vem ljuger där kan man ju undra, och varför skulle någon av dem ljuga? Detta resulterade i att vi hade två ledare på sex boxare under en tävling på 16 dagar. Att min tränare både hade mig och en till boxare med på mästerskapet kan ju verka ännu konstigare, speciellt eftersom en tränare som fick följa med hejade emot mig under SM-semifinalen i maj när jag mötte hon som nu ska få OS-kvala. Jag har inget emot honom egentligen, och förbundet försökte faktiskt ta tag i jävsituationen som uppstod, men inget gjordes åt det sen. Ett sätt vore ju att låta min tränare följa med, men det gick inte sa de.

Och till det som hände under hösten nu då. Det jag har absolut upplevt mest respektlöst av allt dessa så kallade ansvariga hittat på. Folk som jag hoppats skulle jobba för att jag också skulle få en chans att boxas OS.

För att komma med i T&T så behövde jag bli intervjuad (selekterad) av SOK igen. Vad jag inte visste först var att selektionen skulle ske under Olympic Camp. Redan i juni blev vi förvarnade om att Olympic Camp och tävlingen Golden Girl skulle krocka. Då hade rikstränaren som förslag att alla tjejer skulle åka hem natten innan tävlingen från Playitas på Fuerteventura, en sex timmar lång flygresa. Jag sa direkt att detta inte var optimalt för min prestation på den turneringen, som de sagt var den sista uttagsturneringen inför OS-kvalet, och ville hellre bara delta på en av dem. Min Headcoach sa till mig att man skulle prioritera tävlingar före Olympic Camp, och han sa till mig att SOK resonerade likadant. Jag skulle helt enkel få komma på selektering en vecka senare på Bosön istället.

Bara några dagar innan lägret fick jag reda på att jag inte skulle få komma på selekteringen, eftersom jag ansågs för oseriös för T&T eftersom jag valde bort Olympic Camp. Några dagar senare fick jag reda på att jag visst skulle få komma på selektionen, eftersom det inte var mitt fel att jag fått fel information av SBF. Två dagar innan selektionen fick jag veta att jag inte alls skulle få vara med. Ännu en gång ansågs jag vara för oseriös och helt plötsligt kom SOK på att jag var för dålig (att jag har 5-0 i matcher mot deras egna aktiva som nu ska OS-kvala skiter de i), och jag hade bränt min chans genom att inte åka till Playitas. De kom alltså på att jag var för dålig efter de redan gett mig stöd två omgångar? Eller ville SOK bara göra det enkelt för sig själva och slippa ta fighten?

Boxningen har varit mitt liv i tolv år. Att träna 10-13 pass per vecka och de verkar tycka att det är okej att låta mig “slösa” min tid på att försöka bli bäst när de redan bestämt sig för att inte ge mig chansen? Har de ingen respekt för utövarna som människor eller deras liv? Om SOKs mål är att kunna få fram idrottare som kan ta medaljer åt Sverige, hur effektivt är deras arbetssätt om de inte kan stå för vad de säger? Tror SBF själva på att sättet de jobbar, och hur de bara slänger bort flera boxare, är ett smart sätt att jobba? När var det senast Sverige hade en boxare som deltog på mer än ett OS? SBF verkar ju förvänta att man ska lägga av efter man försökt sig på sitt första OS – klarar du dig inte hela vägen direkt är det synd för dig, för du får ingen mer chans av oss i alla fall. Eller SBF kanske tycker att Sverige har så jävla mycket talanger att vi kan byta ut eliten var fjärde år, trots att vi snittar högst en mästerkapsmedalj per år för seniorerna de senaste åren?

Jag kan fortsätta skriva här i veckor om allt som jag inte tyckt varit ok under min satsning och massa detaljer jag inte orkat ta med, men jag hoppar det. För tillfället.

Kommentarer

Kommentera

Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter i vår integritetspolicy.
  1. Pappsen

    Stackars dig. Se de positivt, att fajtas med de stora drakarna kommer att gynna dig på lång sikt. Det är bra att du lyfter fram frågan i offentlighetens ljus. Allt prat om att pengarna ska räcka/placeras rätt visar bara på rent okunnande om sporten och dess utövare. Det är sverige och det svenska folket som måste se orättvisorna och myglet bakom ridån. Att satsa både tid och pengar på de som BÖR företräda SWE i ett olympiskt spel borde vara en självklarhet. Stå på dig och lycka till.

Annons
stats